Alvászavarok

A legtöbb csecsemő többször felriad éjszaka, ami teljesen természetes. Csak nagyon kevés kisbabára jellemző, hogy valóban „átalussza” az éjszakát, legtöbbjüknek segítség kell ahhoz, hogy újra elaludjanak. Magához az elalváshoz is jó, ha a lehető legkorábban valamilyen biztonságot nyújtó, személyes, ismétlődő, megszokott rituálé kötődik, hisz az esték hangulata befolyásolja a nyugodt elalvást.

Az éjszakai etetések, szoptatások is nagyon fontosak számukra az első időszakban: gyarapodásukhoz, harmonikus fejlődésükhöz hozzátartozik, hogy éjjel is kapjanak táplálékot testi és lelki értelemben is. Az éjszakai szoptatás a tejtermelést is elősegíti.

A csecsemők saját ritmusuk szerint néhány héten belül kialakítanak egy rendszert, mely általában azt eredményezi, hogy felépül az alvás-ébrenlét számukra megfelelő ritmusa, melyhez az anyuka is tud alkalmazkodni.

Olykor azonban ez a ritmus valamiért nehezebben születik meg, vagy a már kialakult rendszer valamiért felborul és nem tud helyreállni. Ezekben az esetekben segíthet a konzultáció.

Dani 15 hónapos. Születése óta sokszor volt ébren, de mivel 5 éves bátyja sem volt jó alvó, a szülők beletörődtek a helyzetbe. Édesanya munkábaállása miatt Dani bölcsődébe ment, ekkortól az éjszakák rendje teljesen felborult. Dani szinte óránként ébredt, sírt, az éjszakai pihenés a két szülő számára is lehetetlenné vált. A konzultáció lehetőségét a gyermekorvos ajánlotta a szülőknek. Közösen kerestük meg azt a stratégiát, ami segített Daninak abban, hogy csak egy éjféli és egy hajnali ébredés során jelezze: szükségem van rátok.

Lili 5 hetes, a család első gyermeke. Keservesen és sokat sír, talán a hasa fáj, de a hasfájásra ajánlott cseppek nem segítenek. Nagyon nehezen lehet elaltatni, holott látszik rajta, hogy nagyon fáradt, a szeme körül pirosabb, érzékenyebb a bőr- talán a sok sírás is az oka. A szopizásba bele tudott aludni az első héten, de valahogy ez is megváltozott. Nem tud 40 percnél hosszabb ideig egyfolytában aludni, mindig felriad, ilyenkor keservesen sír. Az anyuka nagyon kimerült, az édesapa tanácstalan, aggódik a feleségéért és gyermekéért is. Néhány konzultációs ülés segített abban, hogy megtaláljuk a család számára legkedvezőbb megoldásokat, így Lili nyugodtabb, békésebb csecsemő.