Evészavarok

Minden anyuka egyik legfontosabb vágya, hogy gyermekét táplálni tudja. Az első napokban, hetekben a szoptatás sikere nagyon sokszor a megfelelő támogatáson, segítségen múlik. Ebben sokszor az idősebb nőrokonok, barátnők, vagy nagyszerű szakemberek, laktációs szaktanácsadók tudnak segíteni. A szoptatással kapcsolatos kérdésekkel érdemes meglátogatni a www.szoptatasportal.hu oldalt. Minden csecsemő számára az anyatej a legjobb választás és az édesanyákat minden lehetséges módon támogatni kell annak érdekében, hogy legalább hat hónapig szoptatni tudják gyermekeiket.

A gyermekek etetése, táplálása azonban nem kizárólag a szoptatás, hiszen számtalan olyan helyzet van, ahol valamiért nem anyatejes táplálás valósul meg, a kicsi kiegészítést kap, vagy minden etetése tápszerrel történik. Természetesen a tápszerrel történő etetés is történhet harmonikusan, zavartalanul, a gyermek és édesanyja közötti kapcsolat, az ismétlődő etetés közben meglévő személyes, pozitív érzelmekkel teli helyzet újra és újra szoros érzelmi szálakat sző a gyermek és édesanyja között.

Akár a szoptatásnál, a tápszeres etetésnél, a hozzátáplálás során vagy később, bölcsődés korban is kialakulhatnak olyan táplálkozással, gyarapodással kapcsolatos zavarok, melyek valamilyen akadályt állítanak a szülők és gyermekek elé.

Ezeket a zavarokat segít megoldani a szülő-csecsemő konzulens.

Zsombor 8 hónapos. Nyaralni ment a család, ott vette észre az anyuka, hogy Zsombor nyugtalan, már nem szopik úgy, mint eddig, a fejét elfordítja, hátrafeszül, sír. A hozzátáplálás mellett az anyuka szeretne továbbra is anyatejet adni kisfiának, kétségbe van esve a helyzettől. A konzultációk eredményeként sikerült Zsombor elutasító magatartását feloldani, a szoptatás továbbra is örömteli együttlét anyuka és gyermeke számára.

Janka öt hónapos. 3 hónapos koráig nagyon sokat sírt, a szoptatás mellé hozzátáplálásra is szükség volt. A sírás három hónapos kora után kevesebb lett, de sajnos ezzel együtt Janka étvágya is csökkenni kezdett. Az etetések egyre nehezebben sikerültek, az utóbbi hetekben már csak álmában tudta megetetni kislányát az anyuka. Kórházban is voltak néhány napig, az édesanya egyre jobban féltette gyermekét. A konzultációra való jelentkezés előtti héten Janka fogyott. A hónapok óta tartó feszültség miatt az anyuka segítséget keresett, jelentkezett a konzultációra. Néhány találkozás után Janka boldogan cuppogott kanállal a kezében, s a cumisüvegre is érdeklődve nézett, kezét nyújtotta utána.